Jet Bussemaker

Jet Bussemaker is een minister van Onderwijs , Cultuur en Wetenschap .
De minister Jet Bussemaker is verantwoordelijk voor het middelbaar beroepsonderwijs (incl :studiefinanciering ,studievoorschot , het wetenschappelijk onderzoek en het wetenschapsbeleid )
het lerarenbeleid en lerarenopleiding . Cultuur , gelijkstelling voor de wet en het bibliotheek .
Onder het ministerie van OCW vallen meerdere diensten en instellingen zoals :
-
-
-
-Erfgoedinspectie
-
-
1 Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI)- Hoofdinhoud
De Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI) is in 2014 opgericht met als doel de regering en het parlement te adviseren over het beleid omtrent wetenschap, technologie en innovatie.
2 Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)- Hoofdinhoud
Deze uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid regelt de financiële aspecten van het Nederlandse onderwijs en is betrokken bij de logistieke organisatie van examens. In opdracht van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW i) voert DUO onderwijswetten en -regelingen uit. DUO is in 2010 ontstaan uit een fusie van de Informatie Beheer Groep (IBG) met Centrale Financiën Instellingen i(CFI).
4 inspectie van het Onderwijs- Hoofdinhoud
Deze overheidsorganisatie houdt al meer dan 200 jaar toezicht op het onderwijs. In het bijzonder let de inspectie op de kwaliteit van het onderwijs, rechtmatigheid en doelmatigheid, en de naleving van wet- en regelgeving.
5 Nationaal Archief- Hoofdinhoud
Het Nationaal Archief dient ieders recht op informatie en geeft inzicht in het verleden van ons land. Het Nationaal Archief selecteert, beheert en presenteert daartoe archieven van de landelijke overheid, organisaties en personen van nationaal belang.
6 Raad voor Cultuur- Hoofdinhoud
Dit wettelijk adviesorgaan is ingesteld om de Nederlandse regering en het parlement te adviseren op het terrein van kunst, cultuur en media. De Raad is onafhankelijk en adviseert, gevraagd en ongevraagd, over actuele beleidskwesties en subsidiebesluiten. De meeste adviezen worden uitgebracht op aanvraag van het ministerie van OCW i. Ook andere bewindslieden en de Eerste i en Tweede Kamer i kunnen de Raad om advies vragen.
7 Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)- Hoofdinhoud
Deze organisatie, die verbonden is aan het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is belast met het beheer van het cultureel erfgoed van Nederland, en met het doen van onderzoek naar de mogelijkheden voor behoud en exploitatie van cultuurgoederen. Vanaf 2011 valt door de samenvoeging met het Instituut Collectie Nederland (ICN) naast het onroerend erfgoed (zoals monumenten en cultuurlandschappen) ook roerend cultureel erfgoed (kunstvoorwerpen) onder de verantwoordelijkheid van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
8 Onderwijsraad- Hoofdinhoud
De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege voor de regering op het terrein van onderwijs. De raad adviseert over de hoofdlijnen van het beleid en over de wetgeving op het gebied van onderwijs.
De minister Jet Bussemaker is verantwoordelijk voor het gehele onderwijs, het primair, het voortgezet en het hoger onderwijs inclusief het beroepsonderwijs en volwasseneducatie, maar exclusief het agrarische onderwijs dat bij het Ministerie van Economische Zaken is ondergebracht. Ook studiefinanciering is een werkterrein.
Wetenschap
De minister is verantwoordelijk voor het Nederlandse onderzoek en het wetenschapsbeleid, exclusief het agrarische en op innovatiegerichte onderzoek dat onder het Ministerie van Economische Zaken valt.


De standpunten van PVDA
- 1 Onderwijs en Cultuur
-2 Werk en Sociale zekerheid
-3 Milieu en Duurzaamheid
Onderwijs is de sleutel tot het welzijn van de samenleving
De Partij van de Arbeid vindt het van groot belang dat iedereen het allerbeste onderwijs krijgt en zo ook het allerbeste uit zichzelf kan halen. Daarvoor hebben we goede scholen, bekwame leraren en betrokken ouders nodig, zodat we met alle betrokkenen ons onderwijs naar een nog hoger niveau kunnen brengen.

De PvdA is de partij van werk, werk, werk.
Het gaat weer beter met de economie en daarmee de werkgelegenheid. Dankzij het herstel van de economie, investeringen van dit kabinet en een sociaal akkoord tussen kabinet, vakbonden en werkgevers vinden meer mensen sneller een baan en is de werkloosheid aan het dalen.


De PvdA kiest voor een schoon Nederland omdat welvaart meer is dan alleen koopkracht en economische groei
Op weg naar een 100% duurzame energievoorziening
We hebben daarom met GroenLinks een Klimaatwet ingediend. Deze initiatiefwet legt klimaatdoelen vast in de Nederlandse wet: een vermindering van de CO2-uitstoot met minstens 95 procent in 2050 en een 100 procent duurzame energievoorziening. Deze wet gaat echter niet om getallen, maar over werkgelegenheid, innovatie en bovenal over een veilige en schone toekomst in een fijn milieu voor onze kinderen. Het is voor de energievoorziening van onze kinderen en voor de welvaart van Nederland van levensbelang dat we nu snelheid maken. We hopen de wet nog voor de Tweede Kamerverkiezing in het parlement te kunnen bespreken.
Een duurzame maatschappij
De PvdA zet zich in voor algehele duurzaamheid. Wij zijn tegen de verdere uitbreiding van megastallen, voor eerlijke grondstoffen, voor een Europees verbod op microplastic, voor duurzame voedselproductie. Daarnaast wil de PvdA investeren in het openbaar vervoer en zijn we voorstander van een systeem waarbij autorijden eerlijker wordt gemaakt: niet langer willen we het bezit belasten, maar het gebruik.


Hoeveel geld is voor het ministerie van OCW gereserveerd in de begroting van 2018 ?

Er is een bedrag van €35,4 miljoen gereserveerd voor het OCW
Vergelijkend met vorige jaar kunnen we zien of het gestegen of gedaald is .
Dit jaar gelukkig hebben we met een verbetering te maken ten opzichte van de miljoenennota van 2017 .

Welke plannen en /of veranderingen blijken uit de begroting en miljoenennota van 2018 ?
Verbeteren positie en kwaliteit leraren
De overheid wil de professionele kwaliteit van leraren zichtbaar maken en verbeteren. Bijvoorbeeld met de lerarenbeurs, het lerarenregister en de lerarenagenda.
Maatregelen om kwaliteit leraren te verhogen
Een leraar bepaalt grotendeels de kwaliteit van het onderwijs. De overheid wil de kwaliteit en de ontwikkelingsmogelijkheden van leraren verbeteren. Daarvoor is het
Actieplan Leraar 2020 gemaakt. Enkele maatregelen zijn:
-
Lerarenbeurs
Met een lerarenbeurs kunnen leraren een bachelor- of masteropleiding volgen. Zo kunnen ze zich verder ontwikkelen. -
Functiemix
Met de functiemix kunnen leraren doorgroeien naar hogere leraarsfuncties met bijbehorende beloning. -
Lerarenregister
Leraren hebben sinds 1 augustus 2018 een beroepsregister, in navolging van advocaten, artsen en verpleegkundigen. Welke eisen aan het beroepsregister worden gesteld, is aan de leraren zelf om in te vullen. Dat kan via de website van het Lerarenregister.

Kwaliteit lessen verhogen
Het onderwijs wordt beter als leraren met elkaar bepalen:
- hoe zij de lessen geven;
- hoe zij de prestaties van leerlingen beoordelen;
- hoe verantwoord leiderschap eruit ziet.
De afspraken tussen leraren moeten wel passen binnen het onderwijsbeleid van de school.
Goed onderwijs ook belangrijk voor bestuurders en schoolleiders
Voor bestuurders en schoolleiders is het ook belangrijk dat leraren de kwaliteit van hun beroep met collega's regelt. Want het verbetert de kwaliteit van onderwijs. In het lerarenregister maakt de leraar bekend dat hij bevoegd is en dat hij zijn vakkundigheid onderhoudt. De schoolleiding ondersteunt de leraar bij het uitoefenen en onderhouden van zijn werk.
Andere afspraken om kwaliteit onderwijs te verhogen
De minister en staatssecretaris van OCW hebben afspraken gemaakt over te bereiken onderwijsdoelstellingen in 2020.
Primair onderwijs
De basisschool van 2020 moet bijvoorbeeld:
- Voor uitdagend en toekomstgericht onderwijs zorgen. Het onderwijs houdt rekening met de talenten en leerbehoeften van alle individuele leerlingen.
- Onderwijs bieden van hoge kwaliteit. Met aandacht voor de basisvaardigheden die alle leerlingen moeten beheersen. En aandacht voor brede persoonlijke vorming.
Hoe de overheid dat wil bereiken staat in het Bestuursakkoord voor het primair onderwijs.
Voortgezet onderwijs
Het voortgezet onderwijs krijgt de komende jaren te maken met een veranderende en veeleisende omgeving. Hoe de kwaliteit omhoog kan staat in het Sectorakkoord voor het voortgezet onderwijs.
Middelbaar beroepsonderwijs (MBO)
Voor het MBO staan alle plannen en afspraken op een aparte website: kwaliteitsafspraken voor het MBO.

Mijn mening over de plannen van het OCW voor de komende jaren vind ik het top , want tocht verandert heel veel en dat is allen maar goed voor de scholieren , studenten en docenten van hele Nederland.
Dat is een goede nieuws voor ons allemaal , omdat natuurlijk all deze veranderingen te maken hebben met de Nederlands Economie .
Nederland moet altijd een hoogopgeleide mensen kunnen hebben , zodat er geen schaars aan deze mensen komt in ons samenleving . Dat we ook altijd als een hoogopgeleide land worden gezien en dat gaat best met de komende mooie plannen alles lijkt positief en heel erg interessant voor de hele Nederlands Volk dus ik ben gewoon mee eens met deze mooi veranderingen .
Laatste twee berichten van Jet Bussemaker :
Eerste nieuwsbericht
'Scholen vragen studenten nog steeds om eigen bijdrage'
De studentenorganisaties ontvingen tientallen meldingen van studenten hierover. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) sprak universiteiten en hogescholen hier er al meerdere malen op aan. "Willen opleidingen toch een eigen bijdrage vragen, dan moet er altijd een oplossing geboden worden voor die studenten die dit niet kunnen betalen", zei de minister in februari.
Volgens de studentenorganisaties maken nog vijftien hogescholen en universiteiten zich schuldig aan de ongeoorloofde praktijken. Het LSR en het ISO roepen studenten op om het te blijven melden als zij extra kosten moeten maken naast hun collegegeld. Zij melden de klachten bij de Inspectie van het Onderwijs en vragen hen de betreffende universiteiten en hogescholen hierop aan te spreken.

Tweede nieuwsbericht
Geen ruimte voor salarisverhoging basisschoolleraren
Hun begroting kampt met "forse tegenvallers" door hogere prijzen en hogere leerlingenaantallen, schrijven ze.
"Het is in ons aller belang dat wij oog hebben voor de aantrekkelijkheid en de waardering voor het beroep", aldus de politici. "Salaris is daarbij niet de enige doorslaggevende factor."
Tekort
Bussemaker en Dekker zeiden maandag ook dat om het tekort aan leraren in het basisonderwijs aan te pakken, ze ruim zesduizend docenten die momenteel een uitkering krijgen, weer aan een baan helpen in het onderwijs.
De bewindspersonen willen dit bereiken door meer speeddates tussen scholen en de momenteel werkloze leraren te organiseren, zo schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.
Er zitten ruim zesduizend mensen thuis met een uitkering die les mogen geven in het primair onderwijs. "In tijden van een fors oplopend lerarentekort kunnen we ons dit niet veroorloven", schrijven Bussemaker en Dekker.
Er is volgens de bewindspersonen niet "één eenvoudige oplossing" maar de maatregel kan volgens hen een "voorzichtige bijdrage" leveren aan het terugdringen van het lerarentekort. Vooral in de grote steden in de Randstad en in Noord-Gelderland en Centraal Groningen zijn er te weinig leraren.
Scholing
Er komt daarnaast ook een scholingsbudget, waarmee mensen zich vanuit het bedrijfsleven om moeten kunnen scholen tot basisschooldocent. Ook komen er mogelijkheden voor leraren in het voortgezet onderwijs om aan de slag te gaan in het basisonderwijs.

Maak jouw eigen website met JouwWeb